Handbollens historia

Denna historia omfattar både inomhushandboll och utomhushandboll. Nu för tiden är inomhushandboll den absolut vanligaste formen av handboll, både bland elitspelare och andra spelare. Under handbollens tidiga historia var det dock vanligt även med utomhushandboll, och utomhushandboll var till exempel uppvisningssport under sommar-OS i Berlin 1936.

Tidig handboll

handbollRedan i det antika Rom spelade kvinnor en variant av handboll som kallades för expulsim ludere. Under medeltiden spelades handboll i så vitt skilda områden som Frankrike och Grönland.

När vi kommer till 1800-talet finns betydligt mer källmaterial bevarat och vi kan se att handboll spelades i många olika delar av Europa. På danska kallades spelet håndbold, i Ukraina gandbol, på tyska torball, i Slovakien hádzaná och på tjeckiska házená. Handboll spelades också i delar av Nordafrika, samt i Uruguay i Sydamerika. Den torball som spelades av tyskarna var en sport som Max Heiser utvecklat för kvinnliga idrottare.

Handbollen får nedskrivna regler

Ett mycket viktigt årtal i handbollens historia är 1906, då publicerades nämligen för första gången en skriven regelsamling för handboll. Bakom publikationen stod den danske idrottsläraren Holger Nielsen som arbetade på Ordrups gymnasieskola. Nielsen var även löjtnant i armén och hade tagit två bronsmedaljer och en silvermedalj i OS 1896 i Aten (fäktning och två olika grenar av pistolskytte). I Nielsens regelsamling hittar vi bland annat ett förbud mot att springa med bollen och en regel som säger att en spelare bara får inneha bollen tre sekunder i taget.

Den första svenska handbollsmatch som vi känner till spelades mellan två sjömansskolor i Karlskrona år 1907. I Sverige var Göran Wahlström en av de drivande krafterna bakom handbollens genombrott och han fick upp intresset för spelet i Karlskrona under 1910-talet. Wahlström brukar kallas för ”den svenska handbollens fader”.

År 1917 publicerade tyskarna Max Heiser, Karl Schelenz och Erich Konigh en uppsättning handbollsregler. Denna regelsamling ändrades sedan något av Schelenz två år senare. När den första internationella handbollsmatchen för herrar ägde rum, mellan Tyskland och Belgien år 1925, var det denna tyskspråkiga regelsamling som användes, en regelsamling som bland annat tillät närkamper, hade en 3-stegsregel och krävde en förhållandevis liten boll jämfört med vad som använts tidigare. Regelsamlingen användes även för den första internationella handbollsmatchen för damer, den match som spelades av Tyskland och Österrike år 1930.

År 1926 utsåg International Association of Athletics Federations (IAAF) en kommitté som fick i uppdrag att skapa en regelsamling för utomhushandboll.

År 1928 bildades The International Amateur Handball Federation.

1930-talet

År 1930 bildades Svenska Handbollsförbundet, och året därpå valdes förbundet in i Riksidrottsförbundet.

1932 spelades handbolls-SM för herrar för första gången.

1934 startade Allsvenskan för herrar i Sverige.

Sverige spelade sin första landskamp i handboll för herrar utomhus år 1935.

osFörsta gången handboll ingick i de olympiska spelen var år 1936 i Berlin, men därefter dröjde det till OS 1972 i München innan handboll dök upp i OS-programmet igen. Under mellanperioden var det huvudsakligen i Skandinavien som handbollen hölls vid liv och frodades, och då särskilt i form av inomhushandboll. I OS 1936 hade handbollen spelats utomhus som uppvisningsgren, men 1972 var det inomhushandboll som gällde.

År 1938 hölls Men’s World Championship (VM i handboll för herrar) för första gången. Från andra världskriget hölls VM var tredje eller vart fjärde år fram till och med år 1995. Sedan där har VM i handboll för herrar ägt rum vartannat år. Än så länge (2015) har aldrig något icke-europeiskt lag vunnit herrarnas VM i handboll. På damsidan var det länge likadant, men år 1995 vann Sydkorea VM i handboll och 2013 gick VM-guldet till Brasilien.

Efter andra världskriget

Under andra världskriget var det förstås svårt att få till någon blomstrande internationell handbollsverksamhet i Europa, men så snart kriget var över började man spela igen och redan år 1946 bildades The International Handball Federation (IHF).

Hemma i Sverige blev kvinnor allt mer intresserade av att spela handboll, och handbolls-SM för damer spelades första gången år 1951. Även i andra länder växte intresset på damsidan, och år 1957 hölls för första gången Women’s World Championship (VM i handboll för damer).

Under 1960-talet började utomhushandbollen föra en alltmer tynande tillvaro och det sista världsmästerskapet i utomhushandboll ägde rum år 1966. En anledning till att inomhushandbollen blev mer populär var att tempot i matcherna tenderade att vara mycket högre inomhus, där man använde sig av en mindre plan och hade sjumannalag istället för elvamannalag. I Sverige strävade man dock på och sista SM i utomhushandboll hölls så sent som år 1998.

1970-talet: Handbollen blir officiell OS-gren

År 1971 startade Allsvenskan för damer i Sverige.

Som nämnts ovan ingick handboll för herrar i de Olympiska spelen år 1972. OS 1976 i Quebec, Kanada var första gången som handboll för damer ingick i OS. I båda fallen rörde det sig om inomhushandboll.