Om handboll

Inomhushandboll, vanligen kallad handboll, spelas med två lag som vardera består av 6 utespelare + 1 målvakt. Förr i tiden var utomhushandboll också tämligen populärt både i Sverige och i en del andra länder, men numera dominerar inomhushandbollen både bland amatörer och elitidrottare. Det är framförallt i Europa, Nordafrika och Sydostasien som handboll är populärt.

handboll2En handbollsmatch är 2 x 30 minuter, både på juniornivå och seniornivå. Planen är 40 meter lång och 20 meter bred, och markeras av ytterlinjer. Samtliga inbytta spelare måste hålla sig innanför ytterlinjerna. På vardera kortsida av planen sitter ett mål vars innermått är 2 meter på höjden och 3 meter på bredden. Under matchen gäller det för laget att få in bollen i motståndarlagets mål, och det lag som har gjort flest mål när matchen är över vinner. Handboll påminner alltså väldigt mycket om andra välkända sporter som fotboll, basket och ishockey. Jämfört med både fotboll och ishockey brukar handbollsmatcher bli mycket målrika.

Handbollen för herrar är 58 – 60 cm i omkret och väger 425 – 475 gram. Handbollen för damer är 54 – 56 cm i omkrets och väger 325 – 400 gram.

Exempel på viktiga regler i handboll:

  • Den spelare som har bollen får inte ta fler än tre steg utan att studsa bollen. Man får inte studsa, ta upp bollen, och sedan studsa igen.
  • Viss kroppskontakt är tillåten, bland annat att spärra andra spelare med kroppen och att utöva kroppskontakt med vinklade armar. Många former av kroppskontakt är otillåtna, till exempel att putta med raka armar eller att rycka i någon annan spelare. Det är inte heller tillåtet att springa in i en spelare som står still.
  • Utespelare får inte vidröra golvet närmare än 6 meter från målet. En målvakt som har bollen får inte röra sig längre från målet än 6 meter. En linje på golvet märker ut denna viktiga gräns.
  • Om bollen hamnar utanför planen ska inkast eller målvaktskast ske, beroende på omständigheterna precis innan bollen lämnade planen.
  • Om en spelare överträder någon regel ska frikast ske, såvida det inte rör sig om en överträdelse som är så pass allvarlig att straffkast ska ske istället. Straffkast kan i vissa situationer även dömas om något allvarligt sker även om det inte orsakas av en spelare. Det kan till exempel röra sig om att en åskådare beträder planen och förhindrar klar målchans.
  • Passivt spel, det vill säga att hålla ett för lågt tempo när man är det anfallande laget, är inte tillåtet. Det är upp till domaren att avgöra om tempot har blivit för lågt och höja sin hand för att varna det anfallande laget. Om varningen inte åtlyds på rätt sätt ska bollen gå över till det andra laget genom ett frikast.

ihfInternational Handball Federation (IHF)

International Handball Federation (IHF) är det internationella handbollsförbundet, med säte i den schweiziska staden Basel. IHF består av fem medlemsförbund: Asian Handball Federation, Confederation Africaine de Handball, European Handball Federation, Oceania Handball Federation, och Pan-American Team Handball Federation.

IHF organiserar bland annat handbolls-VM för herrar och för damer, samt IHF Super Globe som är en turnering frö klubblag. För yngre spelare arrangeras handbolls-VM för Juniorer och handbolls-VM för ungdomar.

Regionala mästerskap som till exempel handbolls-EM organiseras däremot av det berörda regionala medlemsförbundet, vilket innebär att det är EHF som organiserar handbolls-EM, och så vidare.

Världsdel Federation Landslagstävlingar Klubbtävlingar
Världen IHF VM i handboll för herrar
VM i handboll för damer
Afrika CAHB Afrikanska mästerskapet i handboll
Asien AHF Asiatiska mästerskapet i handboll
Europa EHF EM i handboll för herrar
EM i handboll för damer
EHF Champions League
EHF-cupen
Challenge Cup
Europeiska Supercupen i handboll
Nordamerika och Sydamerika

(inklusive Centralamerika och Karibien)

PATHF Panamerikanska mästerskapet i handboll för herrar
Panamerikanska mästerskapet i handboll för damer
Oceanien OHF Oceaniska mästerskapet i handboll

Bakgrund

International Handball Federation (IHF) grundades den 11 juli 1946. Detta var dock inte startskottet för internationella handbollstävlingar, utan de hade förekommit lång tidigare.

Redan år 1928 grundades International Amateur Handball Federation (IAHF) i Amsterdam av delegater från 11 länder: Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Kanada, Sverige, Tjeckoslovakien, Tyskland, Österrike och USA. IAHF fungerade som federation för alla bollsporter som spelades med händerna, inte bara det vi idag kallar handboll. När IAHF höll kongress i samband med OS i Berlin 1936 hade antalet medlemsländer ökat till 40 stycken. Två år efter OS i Berlin arrangerade IAHF ett mästerskap i internationell handboll, värdlandet var Tyskland och det tyska laget avgick med segern.

Efter att de internationella handbollen fört en tynande tillvaro under andra världskriget tog man nya tag och som nämnts ovan grundades International Handball Federation (IHF) under sommaren 1946. Nu var det deltagare från blott åtta länder som samlades i Köpenhamn för att skapa det nya förbundet – Danmark, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Polen, Schweiz och Sverige. Som president för IHF valdes Gösta Björk, som också var det Svenska Handbollsförbundets president.

Beachhandboll

beach handbollBeachhandboll, eller sandboll som sporten ibland kallas på svenska, är en förhållandevis ny form av handboll som börjat locka deltagare på senare år. Precis som den mer välkända sporten beachvolleyboll spelas beachhandboll på sand. Man har max 4 spelare per lag på planen, varav en är målvakt. Den plan som används är vanligen 27 meter lång och 12 meter bred, vilket är betydligt mindre än storleken på en traditionell handbollsplan. Runt spelplanen ska det finnas en säkerhetszon på 3 meter.

Medan traditionell handboll har matcher som består av 2 x 30 minuter utgörs en match i beachhandboll av 2 x 10 minuter, och pausen mellan de två halvlekarna får vara max 5 minuter lång.

Det var först år 2002 som gemensamma regler instiftades för internationella tävlingar i beachhandboll, och utanför de internationella sammanhangen kan det fortfarande förekomma olika regler i olika tävlingar.